Nema paralele između intervencije NATO u Jugoslaviji i ruske invazije u Ukrajini, tvrdi glavnokomandujući snaga Alijanse u Evropi tokom agresije 1999. Bivši vođa terorističke OVK priziva scenario od pre 23 godine

Bombardovanje Srbije postalo je tema kojom se Amerika obračunava s Rusijom, a Priština sa Srbijom.

Dok bivši glavnokomandujući NATO u Evropi Vesli Klark ponovo pokušava da opravda agresiju Alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. i ubedi javnost da to ne može da se uopšte poredi s napadom Rusije na Ukrajinu, nekadašnji vođa terorista “ovk” Ramuš Haradinaj priziva novo bombardovanje Srbije i preti da će Amerika zasuti bombama Beograd ukoliko samo jedan srpski vojnik uđe na Kosovo i Metohiju.

Putin nije Milošević

Klark, kao jedan od glavnih stratega NATO tokom bombardovanja, odlučno negira da postoje bilo kakve paralele između intervencije NATO u SRJ i ruske invazije na Ukrajinu. On u intervjuu za Glas Amerike obrazlaže da je Alijansa vojnu akciju protiv SRJ pokrenula posle neuspeha višemesečnih pregovora s tadašnjim jugoslovenskim vrhom, koji je predvodio bivši predsednik Slobodan Milošević. Klark insistira da su bombama „prethodili represija nad albanskim življem na Kosovu, proterivanje stotina hiljada Albanaca iz njihovih domova i sukobi vojno-policijskih snaga s pripadnicima OVK“.

– To je potpuno drugačije od onoga što se događa u Ukrajini. U toj zemlji nije bilo nikakvog progona. Jednostavno, Rusija želi tu zemlju i deluje bez ikakvih ograničavanja – ubijajući civile. Radi se o ratnom zločinu, jer Rusija pokušava da pregazi i kontroliše jednu državu, ili makar da u potpunosti promeni njenu aktuelnu vladu. Razočaravajuće je videti ljude koji na ulicama Srbije demonstriraju u korist Rusije. Očigledno ne žele da uvide humanitarnu katastrofu koja se događa. Ili su loše informisani, ili pak, na neki način, politički motivisani – izjavio je Klark.

O bombama je gotovo istovremeno govorio i Haradinaj, i to upućujući pretnje da bi Amerikanci bombardovali Beograd kao 1999. godine ako bi ijedan srpski vojnik upao na teritoriju Kosova.

– To srpsko rukovodstvo vrlo dobro zna. Ako srpski oficir prođe kroz teritoriju Kosova, Beograd će biti bombardovan, a ne neka druga teritorija – izjavio je Haradinaj na RTV Dukađini.

Sramota i žalost

Sudija u penziji Danica Marinković kaže za Kurir da su ovakve pretnje i novi pokušaji prekrajanja istorije sramni:

– Sram da bude sve one koji su pritisli dugme da se bombarduje SRJ, počev od Klarka. Ta agresija ne može ni sa čim da se opravda. Zaboravio je Klark da kaže da smo bombardovani bez odluke Saveta bezbednosti. Račak im je bio potreban samo za povod, a dokazali smo da je to bila čista akcija uperena na terorističko uporište. Znaju tačno šta se desilo. Prekrajaju istinu, kao što su i tada radili. Međunarodno pravo se ne poštuje samo kad su Srbi u pitanju, i to je velika sramota. Tužno je i žalosno da smo dočekali da nam Haradinaj, jedan kriminalac i terorista, bude politički faktor u Prištini i da nam sad preti novim bombama. Oni drugačije i ne znaju osim silom da dobiju ono što im se ćefne.

Izvor: Kurir.rs

By S.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *