Za usluge gerontonegovateljice u Novom Sadu je potrebno od 52.000 do 90.000 dinara, a sat košta od 800 do 1.000 dinara. Cena zavisi od toga u kakvom je stanju korisnik i da li zahteva konstantnu negu, koja je i najskuplja.

Potrebe za čuvanjem starih su velike, ali dodatna poteškoća su niske penzije koje penzionerima ne ostavljaju mnogo izbora. Jedni borave u domu, drugi su kod kuće, a svakako su u nešto boljoj situaciji oni kojima deca pomažu.

S druge strane, tu su ponude u oglasima koje su različite, pa tako žene koje imaju 65 godina nude usluge nege za polupokretne ili nepokretne osobe, a medicinsko osoblja traži od 1.000 dinara, pa naviše za jednu intervenciju, do studentkinja koje za pola radnog vremena čuvanja starijih traže 25.000 dinara.

Istovremeno, pojedina udruženja i agencije nude sat vremena nege mesečno svakog radnog dana, za šta je potrebno izdvojiti 3.200 dinara, a tri takve posete nedeljno koštaju 13.200 dinara.

Evidentno je da je godinama unazad potreba za gerontonegovateljicama sve veća, ali to nije slučaj samo u Novom Sadu, Srbiji već i u državama Evropske unije, prenosi novosadski Dnevnik.

Žene koje odlaze da rade u državama EU bez asistencije neke od agencija, mahom su neprijavljene i uspevaju da zarade u proseku oko 800 evra mesečno, s tim da im je obezbeđen smeštaj i hrana, odnosno one žive kod svojih poslodavaca.

U Agencijama koje se bave ovom vrstom poslovanja kažu da zbog obima posla gerontonegovateljice iz unutrašnjosti dolaze u novosadske porodice, a da postoji potreba i za odlaskom u inostranstvo.

Izvor: Kurir.rs/Dnevnik

By S.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *