korona virus

– Za to sam da odmah ukinemo kovid propusnice jer se ionako ne poštuju, ako ćemo pošteno. I upravo zbog tog nepoštovanja se i postavlja pitanje treba li i dalje da postoje te propusnice, koje inače važe od 20 sati u ugostiteljskim objektima. A vrlo brzo ćemo da ukinemo karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, a nemaju zeleni sertifikat odnosno nisu ni vakcinisani, ni preležali koronu nedavno – kaže za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović iz kriznog štaba.

Na naše pitanje da kada će krizni štab da zaseda i smanjuje restrikcije, odnosno ukida mere, prof. Tiodorović navodi da sednica još nije zakazana.

– Nema šta posebno da se ukida, kad se niko ničega ne pridržava. Pogledajte, koliko je ljudi bilo neki dan na stadionu – kaže prof. Tiodorović i dodaje:

– Karantin za kontakte treba ukinuti i da ostane samo izolacija za one koji se leče u kućnim uslovima. Sada je to sedam dana za razliku od ranijih 14 jer omikron dosta brzo prođe, pogotovu kod mlađih ljudi.

A na to da je Britanija ukinula izolaciju i za zaražene, prof. Tiodorović ističe da se Srbija, nažalost, ne može porediti s tom državom.

– Britanija jeste ukinula izolaciju za zaražene, ali ona ima 82% vakcinisanih, a mi jedva da smo izbili na 54% punoletne imunizovane populacije. Ali, ne zaboravite da je tamo maska obavezna u javnom prevozu i zatvorenom prostoru. Kod nas samo treba da ostane preporuka i obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru, u javnom saobraćaju pogotovo, mada dobro znam da je nošenje maske u vozilima javnog prevoza palo na 20-30%. I da ostane preporuka distance i dezinfekcija ruku – objašnjava prof. Tiodorović.

Korona brojke su drastično opale, i sada je “svega” dve hiljade i nešto novozaraženih na dan.

– Imamo veliko smanjenje broja zaraženih, posebno kod dece, što pokazuje da je raspust za Sretenje mnogo značio. I kraj, što se tiče direktne opasnosti od kovida, biće relativno brzo, već do kraja marta imaćemo kontrolisanu situaciju. Što ne znači da neće biti virusa i obolelih, ali to će biti daleko manje i sporadično. A to znači da ipak moramo da mislimo na najosetljiviji deo populacije – stare i hronične bolesnike, a ovi potonji ne moraju nužno biti i stari – kaže prof. Tiodorović i dodaje:

– Iako opada broj zaraženih, broj mrtvih je strašan i i dalje mnogo visok. Izuzetno veliki i ceh i dalje plaćaju stari i hronični bolesnici.

O odjavljivanju epidemije, navodi prof. Tiodorović, uskoro nema govora.

– Odjavljivanje pandemije može da uradi samo SZO, a i epidemija je s tim povezana. Dok god u svetu postoje regioni, zemlje i područja gde se virus i dalje širi i izaziva velike probleme SZO neće odjavljivati pandemiju. A mi možemo samo da procenimo situaciju i da kažemo da je pod kontrolom, a ne više nesigurna. I verovatno će proleće i leto proći u nekoj mirnoj situaciji s tim da tamo da na jesen moramo razmišljati o vakcinaciji pre svega ugroženih kategorija – naglašava prof. Tiodorović.

Izvor: Kurir.rs/J.S.S.

By S.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *