korona virus

Posledice imaju i asimptomatski slučajevi

Omikron, jedna od poslednjih varijanti koronavirusa, uglavnom daje lakše kliniče slike, a većina obolelih ima veoma blage simptome ili su asimptomatski slučajevi, kažu lekari.

Međutim, oni upozoravaju da to ne znači da ne postoji rizik od komlikacija infekcije ovim sojem.

Omikron, kao i prethodne varijante kovida, može ozbiljno da ošteti krvne sudove, upozorio je alergolog i imunolog spec. dr Vladimir Bolibok.

– Blaga forma infekcije koronavirusom, koju najčešće izaziva omikron, ne znači da će sve biti lako, glatko i da će proći bez ikakvih komplikacija. Kao i svaka druga varijanta koronavirusa, omikron izaziva prilično ozbiljne promene na unutrašnjosti krvnih sudova – kazao je dr Bolibok za Mondo.

Prema njegovim rečima, nakon oporavka od blage infekcije koronavirusom mogu da se razviju ozbiljni poremećaji u sistemu koagulacije krvi.

– Pre svega, takav scenario preti starijim ljudima. Već nakon što prođu temperatura i simptomi akutne respiratorne virusne infekcije, mogu da se jave komplikacije. Ne smemo zaboraviti da se kod infekcije koronom javljaju trombovi. Što je osoba starija, veća je verovatnoća da će razviti trombozu, jer se povećava zgrušavanje krvi. Sa godinama, stanje arterija i vena nije baš dobro, a korona se naslanja na to – objasnio je imunolog.

On je otkrio koji to znakovi ukazuju na povećan rizik od pojave tromboze.

– Treba obratiti pažnju na simptome kao što su iznenadni bol u rukama ili nogama, grčevi mišića, češće u nogama, oticanje nogu, pojava venske mreže. Dokaz plućne embolije može biti pojava kašlja koji se često javlja nakon oporavka od kovida. Poremećaji u cirkulaciji, kod infekcije deltom, često su dovodili do pogoršanja vida, a nakon omikrona takva komplikacija je isto česta. Pojavljuje se tromboza mrežnjače. Pacijenti se često žale na bol u očima, da ne mogu da “izoštre” sliku, pojavljuju se fleke. Ovaj simptom je bio tipičan za delta soj, ali se često javlja i kod omikrona – rekao je dr Bolibok i dodao da na ovakve posledice nisu imuni ni asimptomatski slučajevi.

Izvor: Kurir.rs

By S.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *