Najnovija Vest - Top Klik

Predstavnici vlade i Puteva Srbije su, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, potpisali komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo sa predstavnicima kineske kompanije “Power construction corporation of China”.

Ugovor sa Kinezima su potpisali ministar građevinarstva Tomislav Momirović i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, a prisustvovala je i ambasadorka Kine Čen Bo.

Takođe, potpisan je i Okvirni sporazum o relizaciji projekata izgradnje obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Kadinjača.

Pristupna saobraćajnica Gornji Milanovac – petlja Takovo dugačak je 9,4 kilometara, od čega će na deonici od “Tenka” do Klatičeva biti izgrađeno 4,7 kilometara novog puta, a od Klatičeva do Takova u dužini od 4,7 kilometra biće rekonstruisan postojeći put. Radovi bi trebalo da počnu u aprilu naredne godine.

‘Država brine i o građanima koji žive van velikih gradova’

Prdsednik Srbije Aleksandar Vučiću izjavio je, nakon potpisivanja ugovora da će država prvi put izvođiti tako veliki novac za građane i rešavanje njihovih saobraćajnih problema u tim opštinama i gradovima.

Predsednik je kazao da bi obilaznica oko Gornjeg Milanovca trebalo da bude završena 2023. godine, a u prvom kvartalu 2024. obilaznice oko Užica, Požege i Loznice.

Dodao je će jedino do 2025. ostati da se završi tunel ispod Kadinjače, jer je to veliki i komplikovan projekat.

Vučić je naglasio da ti projekti pokazuju koliko država brine i o građanima vam Beograda, Novog Sada i drugih velikih gradova, pošto te saobraćajnice neće služiti samo za njih i kako da brže stignu, na primer, do mora već se upravo grade za rešavanje njihovih problema.

“Čovek koji premeće planine počinje sa premetanjem kamenčića, kaže jedna kineska poslovica. Mi smo kamen po kamen krenuli da gradimo našu Srbiju i nas napredujemo i brže nego što smo sami očekivali i nadali se pre nekoliko godina”, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio da će uskoro biti potpisan i komercijalni ugovor za gradnju obilaznice oko Kragujevca, kao i da bi za nekoliko nedelje mogla da bude završena i otvorena deonica autoputa Miloš Veliki od Preljine do Pakovraće u dužini od 11 kilometara.

Predsednik je rekao da bi trebalo što pre završiti eksproprijaciju zemljišta kako bi ti projekti mogli da se realizuju.

Kako je rekao, kada ti projekti budu gotovi, ostaće samo da se urade centralne ulice u tim gradovima i opštinama.

Vučić je rekao da država želi da podigne i Ovčarsko-kablarasku klisuru, gde će biti napravljena “staklena kuća” od pleksiglasa za turiste, koja će biti velika atrakcija.

Mnogo novca tamo ulažemo, jer želimo da podignemo Zapadnu Srbiju, a bez ovakvih stvari to ne možemo da uradimo, napomenuo je Vučić.

Vučić je zahvalio ambasadorki Čen Bo na velikom angažmanu i trudu, kao i predstavnicima kineske kompanije, pošto to, kako je rekao, nije bilo lak posao, jer su projekti rasuti po Srbiji.

“Ali, ovo je za njih referenca i za budućnost i nešto što je veoma važno za ljude”, istakao je Vučić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo zahvalila je Srbiji što nastavlja saradnju sa Kinom u oblasti infrastrukture.

“Novi putevi imaju veliki značaj za lokalni ekonomski razvoj i doprineće kvalitetu života građana ovih krajeva, što konkretno pokazuje zajedničku želju naše dve zemlje da razvoj treba da koristi svim građanima, a sreća sam da će saradnja Kine i Srbije tome doprineti”, rekla je ambasadorka.

Čen Bo je ocenila da su prethodnih godina kineske kompanije poput Pauer Čajne osvojile poverenje srpske strane naprednom tehnologijom, kvalitetom izgradnje i poštovanjem ugovora.

“Uverena sam da će naša saradnja u oblasti infrastrukture imati šire perspektive”, zaključila je ambasadorka.

Obilaznica oko Požege biće duga 3,8 kilometara i spajaće državni put prvog reda Čačak – Požega – Užice i državnog puta prvog reda Kosjerić – Požega – Arilje sa petljom Požega na autoputu ka Crnoj Gori koji je u izgradnji.

Obilaznica oko Užica u dužini oko 30 kilometara biće u profilu autoputa i deo autoputa ka Crnoj Gori.

Obilaznica oko Loznice dužine 13,6 kilometara i širine 30 metara deo je projekta izgradnje brze saobraćajnice Valjevo-Loznica.

Na obilaznici će biti 16 ukrštanja sa lokalnim putevima – sedam površinskih, od čega tri kružna, zatim šest podvožnjaka i ti nadvožnjaka.

Tunel ispod prevoja Kadinjača dužine 1.260 metara trebalo bi da skrati put od Užica do Bajine Bašte za šest kilometara i da olakša saobraćaj tako što će se izbeći više rizičnih oštrih krivina ispod Kadinjače koje su uz to tokom snežnih padavina teško prohodne, pa je postojeći put Dub-Dubci zimi neretko i zatvoren. Rekonstruisani put će biti dug 6,28 km.

Izvor: RTS.rs

Saznajte najnovije informacije na Top Klik društvenim mrežama: https://www.facebook.com/topklik.rs

By E.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *