U Kliničkom centru u Nišu trenutno je hospitalizovano 384 pacijenta zaraženih virusom korona, od kojih su dve trećine u jako teškom opštem stanju, kaže pomoćnik direktora Kliničkog centra Nišš Radmilo Janković.

Polovina pacijenata, njih 190, zahteva oksigenu terapiju, što je, kaže Janković, veliki izazov za čitav zdravstevni sistem u Nišu.

Najveći klinički izazov je, kaže Janković, više od 60 pacijenata u jedinici intenzivne nege, od kojih je polovina na invanzivnoj mehaničkoj ventaliciji, a polovina zahteva intenzivnu respiratornu potporu.

On je u uključenju za TV Pink rekao da je u Kliničkom centru u Nišu dosta dece koja su na jednodnevnoj ili višednevnoj opservaciji i kod kojih nisu zabeležene teže kliničke slike, a da su trenutno smeštene i dve trudnice od kojih je jedna na mehaničkoj ventilaciji.

Druga trudnica iz Kuršumlije je primljena pre četiri dana i ona se nalazi u stanicionaru bez kiseoničke potpore.

– Imali smo smrtni ishod trudnice u petom, šestom mesecu trudnoće, što pokazuje da kovid-19 ne bira ni starosnu strukturu, ni pol – rekao je Janković.

Naveo je da je u poslednjih nekoliko dana u Klinički centar u Nišu primljeno više od 20 pacijenata iz Gerontološkog centra Gadžin Han.

Kaže da je u Nišu relativno stabilna situacija poslednje dve nedelje, jer je broj prijema i otpusta u dobrom odnosu, tako da se broj pacijenata u Kliničkom centru u Nišu ne povećava nekom velikom brzinom.

– Ako se nastavi ovaj trend bez nekog značajnijeg povećanja broja prijema, mislim da ćemo vrh pika koji očekujemo pretpostavljam krajem nedelje dočekati sa dovoljno kapaciteta – rekao je Janković.

Naveo je da je u Kliničkom centru u Nišu jošs 160 slobodnih postelja za kovid pacijete i oko 20 slobodnih mesta u jedinici intenzivne nege.

Kaže da je trenutno jedna trećina pacijenata uglavnom iz Niša, a dve trećine iz gotovo svih mesta jugoistočne Srbije.

Izvor Blic

By E.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.