Najnovija Vest - Top Klik

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava 700 godina od smrti Svetog srpskog kralja Milutina. Preminuo je 29. oktobra po starom, odnosno 12. novembra po novom kalendaru 1321. godine.

Sveti kralj Milutin, iz dinastije Nemanjića, bio je mlađi sin kralja Uroša Prvog, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog.

Bio je jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Vodio je brojne ratove i proširio svoju vlast duboko na vizantijsku teritoriju. Organizovao je državu, vojsku, privredu i finansije.

Srbijom je vladao 40 godina. šireći ugled države i naroda. Bio je i veliki zadužbinar i ktitor manastira. Podigao je 42 crkve, ne samo u Srbiji već i u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu i na Svetoj Gori.

Srpska crkva kanonizovala ga je 1324. godine kao Svetog kralja.

Godišnjica smrti srpskog kralja, čije mošti počivaju u Crkvi Svete nedelje u Sofiji, obeležena je svečano pre dve nedelje i u Bugarskoj, u kojoj je kult našeg vladara jak još od 16. veka, a odnedavno je odežda kralja Milutina trajno izložena u Hramu Svete Bogorodice u Gračanici.

Svake godine 29. oktobra u Sofiji održava se svečana arhijerejska liturgija i tradicionalno presvlačenje moštiju kralja Milutina. 

Izvor: RTS.rs

Saznajte najnovije informacije na Top Klik društvenim mrežama: https://www.facebook.com/topklik.rs

By E.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *