Borbe u Etiopiji se rasplamsavaju. Pobunjenici iz etiopskog regiona Tigraj navode da napreduju ka prestonici Adis Abebi. Premijer Abij Amhed, dobitnik Nobelove nagrade za mir, otišao je na front.

Usred rasplamasavanja građanskog rata u Etiopiji, Nemačka i Francuska pozvale s svoje građane da napuste tu zemlju. Prethodno su isto uradile i Sjedinjene Države i Velika Britanija, a i Ujedinjene nacije su započele povlačenje osoblja.

Odluke tih zemalja usledile su nakon što su pobunjenici iz etiopskog regiona Tigraj krenuli ka glavnom gradu Adis Abebi.

Višegodišnji etiopski sukob doveo je do humanitarne krize. Hiljade ljudi je ubijeno, a milioni njih proterani iz svojih domova.

Specijalni izaslanik SAD  Džefri Feltman rekao je da je bio postignut napredak ka diplomatskom rešenju, ali da je to ugroženo zbog eskalacije sukoba na terenu, te da se stiče utisak da obe strane veruju da su na pragu vojne pobede.

Upozorio je da bi to bilo neprihvatljivo i katastrofalno ukoliko pobunjenici krenu na Adis Abebu.

Pobunjenici, trupe Narodno-oslobodilačkog fronta, međutim, kažu da već kontrolišu grad koji je 200 kilometara udaljen od prestonice. Izveštaje sa fronta teško je proveriti, navodi Bi-Bi-Si.

Etiopska vlada ranije je demantovala izveštaje o napredovanju pobunjenika ka glavnom gradu.

“Da se nađemo na frontu” 

Premijer Etiopije Abij Ahmed uključio se sa prve linije fronta u rat protiv pobunjenika, izvestili su mediji. Zamenik premijera Demeke Mekonen Hasen preuzeo je rutinske državne poslove u njegovom odsustvu.

Abij Ahmed, inače dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine, u objavi na društvenim mrežama u ponedeljak uveče je napisao da će otići na front da predvodi vojne snage.

“Oni koji žele da budu među etiopskom decom, danas ustaju za svoju zemlju. Hajde da se nađemo na frontu”, naveo je etiopski premijer.

Sukob se vodi između premijera Ahmedija i Narodno-oslobodilačkog fronta. Prerastao je u rat nakon što je sklopljen mir sa Eritrejom, ali i kada su pobunjenici Tigraja bili optuženi za napad na vojnu bazu, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: RTS.rs

Saznajte najnovije informacije na Top Klik društvenim mrežama: https://www.facebook.com/topklik.rs

By E.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.