Skoro pola tone kokaina koji je zaplenjen u luci Pra u Đenovi, bio je spakovan u pakete. Brod je plovio pod zastavom Paname, a teretnjak je praćen od strane policije od Brazila, pa sve dok se nije usidrio u luku, gde je potom bio u zoni bezbednosti.

– Brod MSC Adelaide stigao je iz Ria da Žaneira, a droga je nađena u kontejneru s kafom. Droga koju je zaplenila policija bila je podeljena u 400 paketa, a u svakom od njih je bilo nešto više od kilogram kokaina, a potom je spakovan u 14 kesa. Inače, Okružna uprava za borbu protiv mafije Đenova, sa javnim tužiocem i Jedinicom za ekonomsku i finansijsku policiju, pratila je celo putovanje broda, jer im je bio sumnjiv – pišu italijanski mediji:

– Kada je brod došao u luku, svi kontejneri su stavljeni pod video-nadzor i bili su u zoni maksimalnog obezbeđenja, do dolaska tužioca i inspektora. Niko ništa nije smeo da dira, ali je jedan od zaposlenih u luci Pra prišao i počeo da vadi kese u kojima je bila droga visoke čistote.

Tada je u sigurnosnoj zoni primećeno je sumnjivo kretanje nekog lica.

– U bezbednosnoj zoni terminala primećeno je kretanje. Policija je došla i praktično na delu uhvatila radnika luke sa kesama punim droge. Lišen je slobode i njemu se na teret stavlja krivično delo međunarodna trgovina narkoticima – pišu italijanski mediji.

Istražitelji proveravaju i kome pripada vredan tovar.

– Nije isključeno ni to da kokain možda pripada nekome od balkanskih klana, naročito jer je na brodu bio i mornar, državljanin Srbije. Takođe, za sada nije poznato ni da li je telo srpskog moreplovca, koji je nađen sa prerezanim grkljanom povezan sa tovarorm kokaina. Istrage se vode odvojeno, što ne znači da ova dva slučaja nisu povezana – objašnjava izvor.

Italijanski mediji navode da je Srbin nađen u jednoj od brodskih prostorija, takozvanoj strojnici.

– Moreplovac srpskog porekla nađen je unutar strojarnice sa dubokom ranom na vratu. Nije poznato da li se on ubio ili je ubijen, jer za sada nije pronađeno oružje kraj tela. Kolege moreplovca policiji su kazali da su ga videli kako šeta po palubi sa sečivom u ruci – pišu mediji i dodaju da je u prostoriji u kojoj je nađen mrtav muškarac nađena poruka ispisana krvlju, a koja je navodno upućena ženi pokojnika.

Inače, brod MSC Adelaide gde je zaplenjen tovar vredan 30 miliona evra bio je pod zastavom Paname, gde je bio 21 član posade različitih nacionalnosti.

Podsetimo, u Đenovi je zaplenjeno je 445 kilograma kokaina, koji je bio sakriven u kontejneru u kom je bila kafa iz Brazila, a pored droge na brodu MSC Adelaide pronađen je i zaklan srpski moreplovac.

Izvor: Kurir.rs

By S.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *