hladnokrvno ubistvo

Supružnici Desanka (62) i Jovan (62) Martinović iz Kriškovaca kod Laktaša ubijeni su hladnokrvno u večernjim časovima sedam dana nakon venčanja, a njihova tela pronađena su na različitim lokacijama.

Na osnovu povreda istražioci su zaključili da su krvnici mučili supružnike pre ubistva, posebno Jovana, a motiv ubistva bilo je koristoljublje.

Desanka i Jovan Martinović su radni vek proveli u Švedskoj. Nakon završetka rata u BiH odlučili su da penzionerske dane provedu u zavičaju.

Nakon dolaska iz Švedske skrasili su se u porodičnoj kući u Kriškovcima kod Laktaša. Povratak u zavičaj žejeli su ulepšati svečanom ceremonijom venčanja. Nisu marili za to što je Desanka bolovala od teške bolesti; jednostavno su, kako pričaju njihovi najbliži, želeli poslednje dane života provesti u svom kraju. Martinovići su se u kuću uselili u aprilu 1996, a svadba je bila zakazana za početak maja iste godine, piše Srpskainfo.

Kuma

Kuma, koja je svedočila svadbi, samo nekoliko dana nakon venčanja prva je pronašla telo Desanke.

– Videla sam je da leži na krevetu. Desanka je inače bolovala od raka kostiju i bilo je pitanje meseca kada će umreti. Vidjevši je da tako leži u krevetu pomislila sam da je popila lekove, pa sam je uhvatila za zglob na nozi, no nije se pomerala. Opet sam pomislila da je jako bolelo pa da je zaspala – ispričala je kuma ubijene K.S. istražiocima tokom istrage.

Šok koji je usledio promenio je život mještana u do tada mirnom selu.

Nakon što je kuma pomislila da Desanka spava, sklonila joj je jastuk sa glave, a prizor koji je videla zaledio je na mestu. Desanka je ležala u velikoj lokvi krvi.

Preplašena kuma odmah je istrčala ispred kuće, pozvala druge komšije, a ubrzo je pred kuću Martinovića stigla i policija.

Uviđaj

Tokom uviđaja, policija je utvrdila da je Desanka ubijena hicem u glavu ispaljenim iz oružja kalibra 7,65 milimetara.

Međutim, policija nije znala gde se nalazi njen suprug Jovan, pa je usledila potraga koja će dovesti do još tragičnijeg ishoda, jer je Desankin suprug takođe pronađen mrtav, ali nekoliko kilometara dalje od porodične kuće.

Zaključeno je da su nepoznate ubice mučili supružnike smatrajući da imaju veći iznos ušteđevine.

Krvnici su Jovana, nakon klasične otmice, mučili, dok nisu utvrdili da penzioneri ipak nemaju deviznu ušteđevinu, kako su to mislili pre krvavog pohoda. Na telu nesrećnog Jovana konstatovani su brojni podlivi i ogrebotine, kao i ustrelna rana na desnoj butini. Smrtonosni hitac ispaljen je iz neposredne blizine u srce žrtve.

Beživotno telo Jovana ubice su nakon svega bacile u jarak pored lokalnog puta Drugovići – Razboj.

Ukradene stvari

Nakon uviđaja u kući Martinovića policija je utvrdila da su lopovi ukrali televizor, videorekorder, kameru, ali i Jovanov mercedes sa švedskim registarskim oznakama, čija vrednost je bila procenjena na blizu 16.000 maraka. Nije bilo potvrde da je iz kuće odnesen novac.

Dan nakon zločina koji je šokirao do tada mirno selo, policija je u banjalučkom naselju Vrbanja pronašla napušteni mercedes sa švedskim tablicama, kojim su lopovi pobegli nakon ubistva.

U mercedesu su pronađeni brojni tragovi, od otisaka do dlaka. Zvuči neverovatno, ali i pored brojnih tragova ubice do danas nisu pronađene.

Crveni “fijat”

Istražioci su tokom istrage uspeli doći do meštanina Vrbanje koji živi u blizini železničke stanice kod koje je ostavljen “mercedes” ubijenog Jovana.

Meštanin je policiji potvrdio da je primetio kako se od “mercedesa” velikom brzinom kobne noći udaljava crvena zastava, takozvani “fićo”, u kojoj je bilo više osoba.

Međutim, istražioci koji su ranije radili na ovom slučaju nisu uspeli povezati crvenog fijata s identitetom osumnjičenih.

Istragu u ovom slučaju trenutno vodi MUP RS – Uprava za organizovani i teški kriminalitet.

– Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet postupaju i preduzimaju sve mere i radnje na rasvetljavanju krivičnog dela ubistva na štetu Martinović Desanke i Jovana izvršeno u maju 1996. – izjavila je Mirna Miljanović, portparol MUP RS.

Istraga se provodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

“Jovanova krivina”

Meštani i komšije ubijenih Martinovića i 24 godine nakon monstruoznog ubistva odlično se sećaju Desanke i Jovana. Komšije koje su želele ostati anonimne tako su ispričali da su ubice najverovatnije bile u bliskoj vezi s pokojnim Jovanom, te se prisećajuda je u noći ubistva Martinovića bilo lepo, vedro vrijeme, te da je nekoliko metara od kuće radila roštiljnica u kojoj je bilo gostiju.

Izvor: Blic

By E.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *