U jučerašnjoj tragediji poginulo je NAJMANJE 46 ljudi kada se zapalio autobus severnomakedonskih tablica na auto-putu u zapadnoj Bugarskoj, saopštili su zvaničnici u Sofiji.

U vezi s tim, Dragan Pantić, analitičar za bezbednost je izjavio za Top Klik:

“Ovo je zaista strašno što se dogodilo, autobuske nesreće su kao i avionske. Pitanje je samo koliko će biti preminulih, a to zavisi od tipa udesa. Ukoliko autobus sleti sa puta i prevrne se, mala je verovatnoća da neće biti preminulih.” – rekao je Pantić.

“Kao što znamo, mnogi putnici u autobusu ne vezuju pojas, pa prilikom prevrtanja, izlete kroz staklo i tako ih autobus zgnječi. Sa druge strane, kada je putnik u autobusu vezan, on će zadobiti povrede, ali ostaje unutar vozila, koje ga na neki način štiti. Pa je tako manja verovatnoća smrtnog ishoda” – rekao je Pantić i dodao da su u autobusima najbezbednija mesta – oko zadnjih vrata, desna strana.


“Autobusi su bezbedno prevozno sredstvo, jer se u većini sudara putnici ostaju nepovređeni. Tragedije su moguće prilikom udara u tunel, drveće na putu, ili pri sudaru sa kamionom gde teret iz teretnog vozila probije staklo na autobusu i izazove tragičan ishod putnika. Uzrok ove nesreće može da bude i neistražen do kraja. Mnoge zemlje nakon ovakvih udesa, ne posvete dovoljnu pažnju utvrđivanju okolnosti, kao što se to radi u Nemačkoj, koja je najnaprednija u tom smislu.” – naglašava Pantić .


“Autobus je udario prednjom gumom u znak. Površina puta je bila savršena, nije mogao da prokliza. Nema tragova kočenja. Požar je izbio u sistemu za grejanje. Put je bio preplavljen naftom.” – rekao je Pantić.

Izjavu je dao Dragan Pantić, analitičar za bezbednost i predsednik Svetske Policijske Protivterorističke Organizacije CTO.

Saznajte najnovije informacije na Top Klik društvenim mrežama: https://www.facebook.com/topklik.rs

By E.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *