SRBI UGLAVNOM GREŠE KADA SE TUŠIRAJU! Ovo vreme je najbolje za TO!

Topla kupka ili tuširanje neposredno pre nego što krenete na spavanje čini se opuštajućim, ali u stvarnosti mogu da poremete vaš san.

Odličan je osećaj nakon tuširanja leći u krevet. No, s medicinskog gledišta kupanje pre spavanja nije baš preporučljivo. Zapravo, ova naizgled zdrava navika može učiniti više štete nego koristi.

Evo zašto to nije dobro:

1. Možda nećete moći da lako zaspite

Topla kupka ili tuširanje neposredno pre nego što krenete na spavanje čini se opuštajućim, ali u stvarnosti mogu da poremete vaš san. Bolje ćete zaspati kad vam je telesna temperatura nešto niža, a kako telo počinje da se priprema za dobar san, temperatura vam još pada. Vruće tuširanje će povisiti vašu temperaturu i zbuniti vaše telo. Ako mislite da ne možete da legnete u krevet bez tuširanja, odlučite se za tuširanje mlakom vodom sat ili dva pre spavanja.

Foto: Freepik

2. Vaše srce može da počne brže da kuca

Ako ste ikada imali osećaj da vam srce brže kuca nakon vrućeg tuša, za to postoji naučno objašnjenje. Vruća voda povećava krvni pritisak, a medicinski stručnjaci upozoravaju da čak može pregrejati telo i uzrokovati stres u vašem srcu. Kada vam srce ubrzano radi, vi ćete biti nemirni i nervozni pa nećete moći da spavate.

3. Može da prouzrokuje višak kilograma.

Vertical shot of worried man being in hurry during morning, washes body with gel and sponge, wears waterproof headgear, stands naked in bathroom, takes shower, isolated over pink studio wall

Ukusna večera i topli tuš odmah nakon toga čine se savršenim načinom da završite dan i konačno odete u krevet. No u stvarnosti, skok pod tuš nakon jela mogao bi da zbunii vaš sitem za varenje i dovesti do gojenja. Ako morate da se otuširate te večeri, bolje je da pričekate najmanje 30 minuta nakon obroka.

4. Loše je za vašu kosu

Tuširanje neposredno pre spavanja i odlazak na spavanje dok vam je kosa još mokra nije dobro za vas niti za vašu kosu. Spavanje sa vlažnom kosom će učiniti da vaša jastučnica upije vlagu i stvori toplo i vlažno okruženje za rast štetnih bakterija. To pak može da dovede do različitih problema s temenom, poput svraba, iritacije i peruti, piše Brightside.

Izvor: Kurir

By E.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *