Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/topinflurs/topklik.rs/wp-content/plugins/wp-forecast/wp-forecast.php on line 131
OD EU STIŽE NOVA POMOĆ UKRAJINI... - TopKlik

EU je već razgovarala sa Ukrajinom o vrsti aviona koji su vojsci potrebni

Ministri spoljnih poslova Evropske unije složili su se da pošalju 450 miliona evra (500 miliona dolara) vojne pomoći Ukrajini za borbu protiv Rusije, rekao je Đozep Borelj, šef spoljne politike EU.

Pomoć će biti finansirana od strane Evropskog mirovnog fonda EU i omogućiće da blok snabdeva oružjem zemlju u ratu po prvi put u svojoj istoriji. Još 50 miliona evra biće obezbeđeno u nesmrtonosne svrhe, rekao je Borel na konferenciji za novinare u Briselu u nedelju.

Paket vojne pomoći EU može uključivati isporuku borbenih aviona za ukrajinsko vazduhoplovstvo, rekao je Borel. Borel je rekao da je EU već razgovarala sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o vrsti mlaznjaka koji su ukrajinskoj vojsci potrebni i da postoje zemlje članice koje su u stanju da ih isporuče.

Države članice koje ne žele da budu povezane sa pružanjem smrtonosnog oružja moći će da se uzdrže ili daju paralelni doprinos nesmrtonosnoj pomoći.

Evropska unija će zajedno obezbediti naoružanje za Ukrajince, a Švedska je nedugo potom objavila kako će da joj pomogne.

Premijerka te zemlje Magdalena Anderson najavila je da će poslati u Ukrajinu 135.000 konzervi hrane, 5.000 šlemova, 5.000 pancira i 5.000 komada protivtenkovskog oružja.

Izvor: Kurir.rs/Mondo

By S.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *