Cimet je poznat kao prirodni saveznik zdravlja, ali nova studija upozorava da ukoliko se uzima u visokim dozama može oslabiti dejstvo pojedinih lekova, uključujući one za dijabetes i pritisak.
– Prekomerna konzumacija suplemenata na bazi cimeta može dovesti do brzog izlučivanja lekova z organizma, a to bi moglo dovesti do smanjenja efikasnosti leka – rekla je autorka studije, dr Šabana Kan, glavna naučnica u Nacionalnom centru za istraživanje prirodnih proizvoda na Univerzitetu u Misisipiju.
U istraživanju dr Kan i njeni saradnici su otkrili da cinamaldehid, jedinjenje odgovorno za prepoznatljiv ukus i miris cimeta, aktivira receptore u telu koji ubrzavaju brzinu metabolizma lekova, potencijalno ih izbacujući pre nego što imaju vremena da deluju.
Cimet kasija iz Kine sadrži visok nivo kumarina, jedinjenja koje razređuje krv i u većim dozama može izazvati oštećenje jetre. Zbog toga je posebno rizičan za osobe koje već koriste lekove za razređivanje krvi, jer može pojačati njihovo dejstvo i povećati rizik od krvarenja.
Na koje grupe lekova posebno treba obratiti pažnju?
Dodaci cimeta mogu biti posebno zabrinjavajući za ljude koji uzimaju lekove koje obrađuje jetra, poput onih za dijabetes, krvni pritisak i poremećaje raspoloženja, prema rečima dr Veslija Mekvortera, portparola Akademije za ishranu i dijetetiku.
Cimet u kombinaciji sa lekovima za krvni pritisak može smanjiti njihov učinak Foto: Shutterstock
Kan savetuje pacijentima da budu posebno oprezni sa suplementima cimeta ako imaju hroničnu bolest, kao što su:
- hipertenzija
- dijabetes
- rak
- artritis
- astma
- gojaznost
- HIV
- depresija
Iako ova studija potvrđuje ranija istraživanja o interakcijama cimeta sa lekovima, Kan i njene kolege su zaključile da je potrebno više istraživanja, uključujući klinička ispitivanja na ljudima, kako bi se u potpunosti razumela uloga koju cimet igra u telu i koje potencijalne interakcije začina i lekova mogu nastati.
Cimet posut po kolačima ili kafi nije opasan
Dr Mekvorter naglašava da količina cimeta koju posipate po kafi ili dodate u recept ne predstavlja isti rizik kao suplementi, koji pružaju mnogo veću dozu aktivnih jedinjenja.
– Uživajte u cimetu u ishrani, ali budite oprezni sa dodacima u ishrani — i uvek razgovarajte sa registrovanim dijetetičarem ili zdravstvenim radnikom pre nego što ga dodate u svoj režim – kaže Mekvorter, koji nije bio uključen u studiju.
Cimet ima i svoje prednosti
Aromatizacija hrane i pića umerenim količinama cimeta zaista može imati potencijalne zdravstvene koristi, prema rečima Kristin Rajan, registrovane dijetetičarke-nutricionistkinje u Sijetlu.
To uključuje snižavanje nivoa glukoze u krvi, snižavanje holesterola i borbu protiv upala i infekcija.
Cimet umereno korišćen može pomoći u snižavanju šećera u krvi i poboljšanju zdravlja srca Foto: Shutterstock
– Korišćenje cimeta kao začina u hrani je najbezbedniji način – kaže Rajan, koja nije bila uključena u istraživanje.
Mleveni cimet se može dodati u ovsene pahuljice, peciva, sos od jabuka ili kafu. Štapići cimeta mogu se dodati u čorbe ili soseve ili krčkati sa pasuljem i sočivom.
Izvor: Everydayhelth.com/Zdravlje.Kurir.rs