Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/topinflurs/topklik.rs/wp-content/plugins/wp-forecast/wp-forecast.php on line 131
HAOS NA TRŽIŠTU! EVO ŠTA SE DEŠAVA SA CENAMA! - TopKlik

Nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji, ruska rublja je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar. Na dramatičan pad valute, uticao je i potez Rusije da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju i nuklearno oružje, stave u stanje posebne borbene gotovosti.

Skok cena gasa

Rublja je pala čak 119,50 za dolar na azijskim berzama, što je rekordan pad od 30 odsto u odnosu na zatvaranje u petak, prenosi Rojters. Kasnije se oporavila na oko 110 za dolar, ali je jutros ponovo u minusu. Rublja je pala danas tokom glavne trgovinske sesije na Moskovskoj berzi za više od 8 posto prema dolaru i evru, javlja Tass, objavio je Blic.

Ruska valuta se trgovala prema dolaru u padu za 8,4 procenta, na nivou od 90 rubalja, dok je prema evru potonula za 8,8 posto i menjala se za čak 101,19 rubalja za evro.

Barel je jutros dodatno poskupeo i to za 4,5 odsto na nešto iznad 102 dolara. I tržište kriptovaluta je u minusu. Bitkoin je zabeležio minus od 1,2 odsto, a eter od 3,5 odsto.

Na sunovrat rublje jutros je odgovorila i Ruska centralna banka i to podizanjem referentne kamatne stope sa 9,5 procenata na 20 posto na godišnjem nivou, kako bi se suprotstavila rizicima od novog dubljeg pada rublje i novog rasta inflacije i poskupljenja.

Ovo je najviši nivo referente kamate su Rusiji ikada. Prethodni rekordan nivo od 17 procenata zabeležen je u decembru 2014, dodaje ruska agencija.

Pored toga, na predlog Ministarstva finansija i ruske centralne banke danas je doneta i odluka kojom se svim rezidentima u Rusiji koji se bave spoljnotrgovinskom delatnošću nalaže da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda.

Najveći svetski državni, norveški fond NBIM najavio je da odustaje od svojih investicija u Rusiju nakon invazije na Ukrajinu.

„Odlučili smo da zamrznemo investicije fonda i započeli smo proces prodaje imovine u Rusije“, rekao je premijer Jonas Gar Store na konferenciji za novinare u nedelju, prenosi Rojters.

Norges Bank Investment Management (NBIM) je najveći državni fond na svetu. Кrajem 2021. držao je portfelj od preko 9.000 akcija u vrednosti od 1,3 triliona dolara, uključujući 47 ruskih kompanija i državnih obveznica u vrednosti od 25 milijardi norveških kruna (2,78 milijardi dolara), preneo je Rojters, pozivajući se na norvešku vladu.

„Ruski napad na Ukrajinu doveo je u pitanje evropsku bezbednost na način koji nismo videli od Drugog svetskog rata“, rekao je Store. Jutros se oglasila i Jorogovanka Tabaković povodom stabillnosti ruskih banaka koje posluju u Srbiji.

Izvor: Kurir.rs/Blic

By S.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *