Ruska nacionalna garda i ukrajinska vojska sukobile su se juče rano ujutro oko nuklearne elektrane Zaporožje, najveće atomske centralne u Evropi.

Pravu paniku širom sveta izazvala je informacija da je pogođen jedan od reaktora i da se radijacija nekontrolisano širi. Ispostavilo se da to nije tačno, već da je u borbama oko nuklearke stradala jedna od zgrada – Centar za obuku i simulacije.

Dve verzije

Ipak, sukobi oko elektrane u kojima su poginula tri ukrajinska vojnika, a dvojica ranjena, kako je saopštilo Ukrajinsko nuklearno društvo, izazvali su strah od nuklearne katastrofe sličnoj onoj koja se u Černobilju dogodila pre 36 godina.

Ukrajinska strana tvrdi da su ruske snage sat vremena artiljerijom gađale elektranu. Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, optužilo ukrajinske diverzante za napad na nuklearnu elektranu i saopštilo da je to pokušaj „monstruozne provokacije“.

– Nijedna zemlja, osim Rusije, još nije bombardovala nuklearne elektrane. Ova teroristička država sad je pribegla nuklearnom terorizmu. Ako dođe do eksplozije, to je kraj svega. Kraj Evrope – rekao je Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik.

Samo hitna evropska akcija, dodao je, može da zaustavi ruske snage.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da elektrana radi normalno i da je to područje pod ruskom kontrolom od 28. februara.

– Nacionalistički režim u Kijevu pokušao je prethodne noći da izvrši monstruoznu provokaciju u prostoru pored elektrane. Jedinicu Nacionalne garde napala je ukrajinska grupa diverzanata, i to s prozora s nekoliko spratova zgrade za obuku pored elektrane – rekao je on.

Ruske trupe su uzvratile, rekao je Konašenkov, a „grupa diverzanta“ je zatim napustila zgradu i zapalila je dok su odlazili.

– Teritoriju nuklearke Zaporožje zauzele su oružane snage Ruske Federacije – saopštila je ukrajinska Agencija za nuklearnu energiju, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

Oni su dodali da zaposleni u nuklearki nastavljaju da rade na reaktoru, a da će se snabdevanje električnom energijom nastaviti u skladu sa uobičajenim bezbednosnim pravilima.

Zaštita od požara

Toni Irvin, nuklearni stručnjak i profesor na australijskom univerzitetu, rekao je za Gardijan da su šanse za eksploziju u nuklearnoj elektrani Zaporožje izuzetno male. Prema njegovim rečima, nuklearna elektrana ima tipove lakovodnih reaktora pod pritiskom (PVR).

– PVR reaktori su mnogo bezbedniji od onih u Černobilju i ne izgledaju kao da su oštećeni. Takođe, imaju ugrađene sisteme za zaštitu od požara – rekao je Irvin i dodao:

– Naravno, nije najbolja ideja raketirati najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Ali, ponavljam, šanse za eksploziju i oslobađanje radioaktivnih čestica su veoma male.

Na pitanje zašto su Rusi uopšte tako žestoko napali nuklearku, Grejem Alison, nuklearni stručnjak sa Harvarda, kaže:

– Verovatno su hteli da isključe struju u toj oblasti.

Izvor: Kurir.rs

By S.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *