Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se zalaže za legalizuju kanabisa u Albaniji, kako bi se koristio u medicinske svrhe, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na prištinsku Kohu.

Rama je na konferenciji koja je održana povodom Dana Evrope, na kojoj se pojavio zajedno sa ambasadorom EU u Albaniji Luiđijem Sorekom, rekao je da će, nakon godinu dana rada, nacrt za opravdanost proizvodnje kanabisa biti spreman.

– Konsultovali smo naše i strane stručnjake za ovaj nacrt, ali glavna stvar koju radimo je da koristimo iskustva drugih – rekao je Rama.

Koha navodi da u Kancelariji EU u Tirani kažu da nisu uključeni u izradu izveštaja o legalizaciji kanabisa u Albaniji u medicinske svrhe.

– Želimo da razjasnimo da Evropska komisija i delegacija EU u Albaniji nisu bili uključeni u pripremu, izradu ili konsultacije o nacrtu izveštaja o planovima za gajenje i legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Albaniji – navedeno je u tviter objavi kancelarije EU u Tirani.

U međuvremenu, ovo pitanje se komentariše i u Albaniji, ali i na Kosovu.

U Tirani je lider opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baš rekao da je “lično Rama zahtevao legalizaciju kanabisa i naveo da su o tome dobro obavešteni njegovi partneri”.

Na Raminu inicijativu reagovala je i bivša potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri.

– Mnogi političari postali su lekari više od lekara u ovo doba pandemije. Ali doktor je postao Edi Rama, koji pokušava da proglasi kanabis lekovitom biljkom, koja se gaji u Albaniji. Zar svet nije video dovoljno tragedije sa drogom – rekla je Tahiri.

Ona je dodala da “Rama, umesto da Albaniju pretvori u biser pomorskog turizma, rizikuje da je pretvori u pakao kanabisa”.

Izvor: Blic

By E.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *