Roditelji koji fizički kažnjavaju decu, u nadi da će time popraviti njihovo ponašanje, čine više štete nego koristi.

Novo istraživanje pokazalo je da batine ne donose pozitivne rezultate i da mogu imati negativne posledice u detetovom životu.

Tužno dete

Naime, jedan naučni časopis objavio je studiju nakon što su stručnjaci prikupili podatke iz prethodnih 69 istraživanja iz nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Kanadu, Kinu, Kolumbiju, Grčku, Japan, Švajcarsku i Tursku.

Studija se fokusirala na batine, kao vaspitne metode, a ne na strože fizičko kažnjavanje, poput upotrebe kaiša ili šamaranja.

Majka i sin

Istraživanja su bila longitudinalna, što znači da su obuhvatila ponavljano ispitivanje iste grupe. Naučnici tvrde da su pronašli sedam uzoraka u budućem ponašanju dece koja su bila fizički kažnjavanja, a jedan od zaključaka je da “fizičko kažnjavanje nije povezano s pozitivnim ishodima u budućnosti”.

Autorka studije tvrdi da je fizičko kažnjavanje dovelo do “povećane agresije, povećanog asocijalnog ponašanja i ometajućeg ponašanja u školi.”

Dete plače

Fizičko kažnjavanje sve se više gleda kao oblik nasilja koji šteti deci.

Doslednost ovih otkrića ukazuje na to da je fizičko kažnjavanje štetno za decu i da su pravna sredstva opravdana, navodi se u studiji.

Izvor: Kurir

By A.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *